lauantaina, joulukuuta 10, 2005

Herkkupeppujen jouluruokia osa 1

Rosolli

Rosollista on varmaan yhtä monta ohjetta kuin tekijääkin, tässä yksi jossa käytetään etikkapunajuuria, ja valmistajansa yksi ykkösjouluherkkuja.

Ainekset:

  • muutama etikkapunajuuri (pieniä enemmänkin, isoja joku 4-5)
  • pari suolakurkkua (isoja riittänee yksi)
  • 3-4 keskikokoista porkkanaa keitettynä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 pieni hapan omena

Kastike:
  • 1 prk kermaviiliä
  • vähän punajuurien lientä
  • 1/2 korkillista väkiviinaetikkaa
  • ripaus suolaa ja sokeria

Pilko punajuuret, suolakurkut, porkkana, sipuli ja omena kerroksittain salaattikulhoon. Älä sekoita jos haluat etteivät ainekset värjäänny rumasti. Itse jätän yleensä punajuurikuutiot päällimmäisiksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoile erillisessä kulhossa.

Lanttulaatikko

Ainekset:
  • 1,5kg lanttuja
  • 2dl kuohukermaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • voita

Yksinkertainen lanttulaatikko ilman siirappia. Keitä kuoritut ja kuutioidut lantut kunnolla kypsiksi ja valuta keitinvesi pois. Soseuta ja lisää kerma, suola sekä pippuri. Jaa vuokiin, kuvioi pinta haarukalla ja lastua päälle voita. Paista 175 asteessa tunti-puolitoista.