keskiviikkona, elokuuta 31, 2005

Kesäkurpitsasta on moneksi!

Kommenteissa herkkupepuilta on toivottu vinkkejä kesäkurpitsan käyttöön, tästäpä alkajaisiksi:

Täytetyt kesäkurpitsat
Puolita kesäkurpitsa, koverra puolikkaista sisus lusikalla, hienonna ja paista yhdessä jauhelihan tai kinkkukuutioiden, aura- tms. juuston sekä kasvisten (sipuli, paprika, porkkana jne.) sekä kermalorauksen tai paseeratun tomaatin kanssa sakeaksi muhennokseksi. Täytä kurpitsanpuolikkaat muhennoksella, ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuorruta 200-asteisessa uunissa kunnes juusto on saanut väriä.

Kesäkurpitsa-"pizza"paistos
Tee kesäkurpitsaviipaleista pizzapohja: siivuta kurpitsa noin puolen sentin viipaleiksi, lado ne piirasvuokaan tai uunipellille, päällystä kuten päällystäisit pizzapohjan: tomaattikastiketta, salamia/kinkkua/katkarapuja, paprikaa/tomaattia/sipulirenkaita, aurajuustoa/fetaa ja juustoraastetta. Voit myös keitellä jauhelihasta ja tomaattimurskasta sakean kastikkeen ja päällystää kesäkurpitsaviipaleet ensin sillä.

Kesäkurpitsamoussaka
Valmista jauheliha- ja juustokastikkeet kuten tekisit lasagnea, kokoa uunivuokaan "lasagneksi", mutta käytä lasagnelevyjen tilalla kesäkurpitsaviipaleita.

Muita vinkkejä:
  • Lisää kesäkurpitsaa raasteena lihamureketaikinaan.
  • Tee kesäkurpitsasta juustohöylällä tai kuorimaveitsellä "spagettia" ja lisää wokkiruokiin, tai höyrytä pastakastikkeen seuraksi.
  • Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi, laita pinnalle Kippari-juustoa ja käytä uunissa, tarjoile lisäkkeenä.
  • Paista kesäkurpitsaviipaleita pannulla öljyssä lisäkkeeksi, mausta esimerkiksi grillimausteella.
  • Kesäkurpitsa on hyvää myös grillattuna veneinä tai paloina vartaassa.
  • Kesäkurpitsa sopii myös raakana salaatteihin, raasteisiin ja dipattavaksi.