sunnuntaina, elokuuta 28, 2005

Intialaista - Kasvispähkinäpullat



6 rkl öljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
2 sellerin vartta
2 valkosipulin kynttä
1 tl vihreä chili pastaa
1,5 rkl currya
3,5 dl punaisia linssejä
6 dl kasvislientä
2 rkl tomaattipyrettä
2,5 dl korppujauhoja
90 g cashew-pähkinöitä
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
1 kananmuna
suolaa ja mustapippuria
garam masala mausteseosta

Jogurttikastikkeeseen:
250 g maustamatonta jogurttia
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
2 rkl mango chutneyta, suurimmat palat silputtuna

Uuni 180 astetta

***
Valmistele sipuli, porkkana, selleri ja valkosipulin kynnet kuorimalla ja jauhamalla hienoksi rouheeksi joko työläästi käsin tai näppärästi koneella. Lämmitä paistokasarissa 4 rkl öljyä, lisää kasvisrouhe ja paista sitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia välillä sekoitellen.

Lisää chili pasta, curry ja linssit (huuhtele linssit ensin siivilässä ja poimi mahdolliset huonot pois). Paista vielä minuutti.

Lisää kasvisliemi ja tomaattipyre, kiehauta. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat pehmenneet ja neste imeytynyt kokonaan pois.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Silppua cashew-pähkinät ja korianteri rouheeksi. Lisää korppujauhot, pähkinät ja korianteri paistokasariin. Lisää muna, suola ja mustapippuri, sekoita tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä vielä hetki.

Tee seoksesta golf-pallon kokoisia pyöryköitä, laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pullien päälle loppu öljy (2 rkl) ja garam masalaa. Paista 20 minuuttia uunissa, valmista sillä välin jogurttikastike.

Silppua korianteri ja suurimmat palaset mango chutneysta. Sekoita ainekset ruokajogurtin joukkoon.

Tarjoile lämpimänä jogurtin ja lisukkeiden kera, voi toki nauttia myös kylmänä.

***
Resepti on Complete Indian Cooking -kirjasta modattu Vegetable, nut & lentil koftas. Kirjassa vihreä chili pastan sijasta on käytetty 1 tuore chili siemenet poistettuna. Chilejä ei vaan löytynyt, vaikka kolmesta kaupasta etsin, joten käytin chili pastaa.

Kuvassa on lisukkeena mausteinen kukkakaali.